Є кілька весільних традицій, які поширені у багатьох країнах, і одна з них – це випічка весільного хліба. Коровай, цоурекі, хала – назви цього виробу різні у залежності від країни. Давайте заглибимось в традиції різних народів та дізнаємось, як саме випікали хліб на весілля та що він символізував.
Існують різні думки щодо того, коли і де хліб вперше було використано на весільній церемонії. Походження цієї традиції, ймовірно, прийшло зі Стародавнього Риму. Римляни дарували нареченому і нареченій буханку спеціально спеченого хліба як символ благополуччя та процвітання. Потім молода пара ділила шматок хліба на шматки, та запропонувала їх гостям. З тих пір римська святкова випічка сильно змінилась і тепер коровай більше схожий на фруктовий пиріг, ніж на хліб, але стародавній варіант вплинув на традиції багато країн.
Весільний хліб став дуже популярним у слов´янських країнах, де символізував гостинність та родючість. Його назва звучить практично однаково російською (коровай), українською (коровай), польською (коровай) і болгарською (кравай) мовами. Хоча рецепти можуть відрізнятися, основні риси залишилися колишніми: круглий плетений хліб з пшеничного борошна, прикрашений маленькими фігурками сонця, місяця і деяких тварин, зокрема фігурками двох лебедів як символу вірності. У Росії, Білорусії, Україні та Східній Польщі цей виріб є основною випічкою, що прикрашає весільний стіл.
Відповідно до старих традицій, коровай (korovai, kravai) випікався у суботу ввечері перед весіллям. Тільки тим жінкам, які мали дітей і жили щасливим сімейним життям, дозволялось пекти його. Ці жінки називались коровайницями (korowajnice, korovainytsi). Вважалося, що вони передають своє щастя молодій парі через хліб, який спекли. Благословення хлібом було особливою частиною весільної церемонії, яка все ще існує й досі не втратила свою популярність в Україні, Польщі та Росії.
Сьогодні традиції не такі суворі, весільну випічку можна придбати у пекарні чи на хлібзаводі. Наприклад, замовити коровай на весілля в Києві можна у мережі магазинів торгівельної марки «Цар Хліб».
У Греції є провенда – грецький солодкий весільний хліб, смак якого нагадує тсурекі (aka brioche grec). Нареченій потрібно «розбити» хліб провенду над головою за допомогою тканини, щоб довести свою спроможність створити сім´ю. Після цього пара бере шматочки провенди та починає кидати їх гостям, щоб отримати їх благословення.
У єврейській весільної традиції плетений хліб називається хала і виготовляється з білого борошна з родзинками або шафраном.
Якщо ви опинитеся в якості гостя на румунському весіллі, ви спробуєте солодкий хліб під назвою turta miresei, який хресні батьки подружньої пари розривають над головою нареченої. У Татарстані і Башкортостані на весіллі можна скуштувати губаджа (тат. Гөбəдія), який виготовляється з розкачаного тіста і містить рис, родзинки та яйця.
«Джерело: hlibinvest.com.ua»