Ірина Кузнєцова: «Пробіг під каштанами» – це не про спорт, а про щастя

3 червня на Михайлівській площі відбудеться 26-й «Пробіг під каштанами» – захід, що згуртовує тисячі людей заради благородної мети – рятунку життя дітей з вродженими вадами серця.

На відміну від інших забігів, «Пробіг» доступний для всіх категорій населення: і для людей з інвалідністю, і для діток, які вчаться робити лише перші кроки. Цей захід – не стільки про поляризацію здорового способу життя, скільки про взаємодопомогу і рівність можливостей. 

Про складнощі організації масового заходу і мотивацію ми поспілкувалися з беззмінним організатором «Пробігу» Іриною Кузнєцовою.

Як виникла ідея організувати «Пробіг під каштанами»?

Пострадянській людині така ідея прийти в голову точно не могла. Задумка належала моїй подрузі-американці Карен Вестергард, адже за кордоном проведення благодійних заходів – звична справа. Мені, наприклад, не до кінця було зрозуміло, що це таке. Навіть не вірилось, що хтось візьме участь у цьому заході.

Першим об’єктом нашої допомоги став Фонд «Junior achievement». Благодійні внески були спрямовані на придбання книг для майбутніх бізнесменів. Але чи то книги були погані, чи вони вчились не дуже – не вийшло у нас хороших результатів.

Далі нашими реципієнтами були Центр допомоги дітям, які постраждали в результаті Чорнобильської аварії, та ОХМАТДИТ. Останні 17 років ми допомагаємо Центру дитячої кардіології і кардіохірургії: за кошти, виручені від «Пробігу», ми закуповуємо для них рідкісне обладнання.

пробігСтарт «Пробігу під каштанами» в 1993 році

пробігНа фото (в центрі) найстарший учасник «Пробігу» – 79-річний Михайло Хоменко і наймолодший – 10-річний Костянтин Кузнєцов

Як Ви в 1993 році домовлялися з владою про проведення «Пробігу»?

Тоді ще ніхто не розумів, що це таке, тому мені легко вдалося домовитися із заступником міністра МВС України про перекриття Хрещатика. Хоча, звісно, це в нього викликало здивування.

Як залучали учасників до першого «Пробігу»? Адже соціальних мереж тоді ще не існувало…

В 1993 році ми встановили на Майдані величезний (на ті часи) рекламний щит, провели першу в моєму житті прес-конференцію.

газетиПреса про перший «Пробіг»

Хто вам допомагав з організацією «Пробігу»?

Усі  моменти  з владою вирішувала я сама. А ось перші футболки, призи, стартові номери  замовляла Карен в США. На той час в Україні неможливо було навіть надрукувати кольорову листівку.

пробігІрина Кузнєцова з Карен Вестергард під час підготовки до першого «Пробігу»

«Пробіг» якого року є для Вас найбільш пам’ятним?

Найбільше запам’ятався «Пробіг» 2010 року, коли зібралось більше 15 тисяч учасників (в тому ж році «Пробіг під каштанами» увійшов до Книги рекордів України як наймасовіший спортивно-атлетичний захід – прим. автора). Пам’ятаю: виходжу на сцену і аж дух перехоплює від того, що на площі так багато людей.

Коли розпочинається підготовка до «Пробігу»?

Активна – з січня, а от шукати спонсорів починаємо ще у вересні.

пробіг 2006У 2006 році на старт «Пробігу» вперше вийшли пацієнти Центру дитячої кардіології і кардіохірургії

Що найважче при організації пробігу?

По-перше, складно шукати щоразу спонсорів. На жаль, ще не всі компанії в Україні замислюються про корпоративну соціальну відповідальність бізнесу. По-друге, до недавнього часу це були бюрократичні перешкоди. Останні роки ми дуже плідно працюємо з міською владою. Зараз ми більше – партнери, адже «Пробіг під каштанами» – це вже бренд та один з символів Києва.

Що потрібно врахувати людині, яка захоче організувати благодійний спортивний захід?

По-перше, ви маєте всім серцем полюбити свою ідею, адже без любові неможливо проводити захід знову і знову. По-друге, ви маєте знайти свою нішу, адже коли буде 100 однакових пробігів, запливів, навряд чи це зацікавить аудиторію.

пробіг 2017У 2017 році «Пробіг» відзначив своє 25-річчя. У заході взяли участь 10 702 людини, внаслідок чого вдалось зібрати суму в розмірі 1,5 мільйона гривень. 

Що вас мотивує й надалі організовувати пробіги?

Організація «Пробігу» потребує багато зусиль, тому виникали думки припинити цю справу: «От проведу 20-й – і все. Проведу – 25-й і вистачить». Але коли до тебе звертаються люди: «Ірино Вікторівно, чи буде пробіг? Ми плануємо взяти участь». Ти розумієш, що не можеш сказати «Ні», не можеш залишити людей без свята. За словами одного мого знайомого, «Пробіг під каштанами» – це не про спорт, не про біг, а про щастя». А як я можу позбавити людей щастя?

Фото надані Іриною Кузнєцовою та БФ «Пробіг під каштанами».

 

Інтерв’ю провела та підготувала Вікторія Теравська

 
Понравилась статья? Поделитесь с друзьями