Чому важливо відвідувати стоматолога в профілактичних цілях?

Напевно, ви теж чули історії в стилі: «Та у мене здорові зуби, не болять», «Курю все життя, дивись які зуби у мене білі», «Звідки у мене карієс, якщо я регулярно стежу за гігієною вранці та ввечері»…

А потім такі історії приводять до: «захворів… тягнув з візитом до стоматолога, бо справ багато… відколовся шматочок зуба, почався флюс, не можу заснути вночі… видалили зуб».

Це — реальна історія людини, яка вчасно не відвідала стоматолога в Києві. Щоб не повторювати цей негативний досвід, рекомендуємо регулярно відвідувати стоматолога, навіть якщо нічого не болить.

стоматолог

Користь від планових візитів до стоматолога

Ситуації, коли зуб болить, не розглядатимемо, бо в таких ситуаціях пацієнт відкладає всі справи та біжить у стоматологію. А от коли нічого не болить — багато хто ігнорує візит до стоматологічної клініки, а дарма.

Якщо регулярно відвідувати лікаря, ризик раптового нічного болю і ранньої втрати зубів зводиться до мінімуму. Так виходить, тому що лікар визначає проблему ще на ранній стадії та проводить відповідне лікування.

Найчастіше це стосується карієсу в стадії плями. Такий карієс легше вилікувати одразу, поки пацієнт не відчуває болю, а захворювання не призвело до руйнування тканин зуба. Плюс сучасні фотополімерні матеріали дозволяють відновити зуб після видалення карієсу так, що навіть непомітно місце зєднання зуба та композиту.

Але не єдиним карієсом. Часто ігнорування візитів до лікаря та профілактичних процедур призводить до того, що у пацієнта починаються проблеми з яснами. Здавалося б, чого страшного, лише невелика кровоточивість під час чищення зубів…

Насправді причиною кровоточивості зубів може бути скупчення каменю над і під яснами. Так у пацієнта починається гінгівіт — найлегше захворювання ясен, але якщо його не лікувати, воно перетікає в пародонтит, а потім у пародонтоз, в результаті якого зуби розхитуються і випадають.

Плановий огляд зубів доступний кожному

Найчастіше, у стоматології діє просте правило: що раніше звернувся, то швидше і дешевше обійшлося лікування. А якщо говорити про профілактичні процедури — це не лише дешевше, а ще й виключає ранню втрату зубів та біль.

Ось простий приклад: ціни в стоматології на лікування карієсу та встановлення фотополімерної пломби починаються від 1000-1200 грн. (середня ціна по клініках). Якщо карієс не лікувати, зуб руйнуватиметься і буде потрібна його реставрація, а може лікування кореневих каналів — вартість у середньому становить від 1000 грн. А якщо продовжувати ігнорувати проблему, то на пацієнта чекає:

  • видалення зуба (приблизно 650-2200 грн.);
  • імплантування імплант для відновлення зубного ряду (від 7000 грн).

Погодьтеся, легше вилікувати карієс вчасно, ніж тягнути та витрачати набагато більше часу, сил і грошей.