Якими бувають наслідки підвищеної вологості в приміщенні

Неприємний запах сирості, покриті цвіллю стіни – це пряма ознака підвищеної вологості у квартирі. Пліснява дуже небезпечна для здоров’я. Тому її потрібно якомога швидше видалити. Але для створення нормального мікроклімату у приміщенні цього недостатньо. Щоб запобігти подальшому утворенню грибка, потрібно скористатись осушувачем повітря.

покриті цвіллю стіни

У чому небезпека чорних стін

При нормальних показниках вологості повітря (50-60%) спори грибка знаходяться у стані сну. Але як тільки вони досягають відмітки у 70%, починається активна фаза і вони розмножуються з неймовірною швидкістю.

Крім того, що пліснява псує зовнішній вигляд стін, меблів, одягу, вона також негативно впливає на здоров’я людини. Особливо дітей, людей похилого віку, з набутими або вродженими захворюваннями дихальних шляхів: алергічний риніт, астма, хронічний бронхіт. Тому перш за все намагайтеся відрегулювати в будинку здорову вологість.

Які ще бувають наслідки підвищеної вологості

Якщо внаслідок сухого повітря ускладнюється дихання, пересихають слизові оболонки очей, ламається волосся, нігті, лущиться шкіра, то надмірна вологість відчувається не завжди. Реакція організму зазвичай списується на інші причини. Але насправді постійне відчуття холоду, постіль, яка здається вологою, швидке псування продуктів харчування вказують саме на те, що мікроклімат в кімнаті потребує змін.

Та найпідступнішим у надмірній вологості є порушення обміну речовин, через що підвищується рівень захворювань печінки, нирок, інфарктів. Для правильного функціонування організму, людина щодня має випивати близько 2 л води. Але знаходячись протягом дня у сирому приміщенні, організм мимоволі поглинає значно більше вологи. Своєчасно вивести її він не в змозі, і вода осідає в тканинах, ускладнюючи роботу дихальної та серцево-судинної системи.

Що спричиняє підвищення вологості та які є способи боротьби з нею

До надмірної вологості здатні привести:

  • відсутність витяжки на кухні та у санвузлі;
  • низький цоколь і неутеплені тонкі зовнішні стіни;
  • недостатня вентиляція приміщення;
  • неправильний монтаж пластикових вікон.

Для нормалізації мікроклімату перш за все потрібно провести заходи, націлені на запобігання накопиченню надмірної вологи. Крім того, для боротьби з грибком варто купити осушувач повітря. Він не тільки висушить його, але й прогріє. Це важливо, адже у вологій кімнаті завжди прохолодніше.

Щоб прилад на відмінно виконував свою функцію, при покупці зверніть увагу на його потужність. Чим вона вища, тим швидше і якісніше прилад буде осушувати приміщення. Оптимальний рівень шуму становить 40-50 дБ. Діапазон повітрообміну має перевищувати об’єм кімнати приблизно в три рази.