Що можна зробити з арматури своїми руками?

Армований пруток добре відомий як конструкційний і будівельний матеріал. Також цей вид металопрокату часто використовують як сировину для різних «саморобок», завдяки його невисокій вартості та простоті роботи з арматурою. Наприклад, арматура в Києві на сайті Метінвест-СМЦ продається за ціною від 12 грн за погонний метр, що робить виріб широко затребуваним у найрізноманітніших сферах.

арматура

Сьогодні ми пропонуємо вам кілька ідей простих виробів, які можна виготовити власними руками, не вдаючись до використання спеціалізованого інструменту. Напевно, ви знайдете в статті щось корисне.

Люстра в стилі лофт

Один із найпопулярніших стилів сучасного інтер’єру - лофт - передбачає використання грубих, простих геометричних елементів, а також металевої колірної гами. Використовувати арматуру для декору в стилі лофт - просто ідеальне рішення. Тому, якщо ви хочете доповнити свою вітальню або кухню стильним аксесуаром: наприклад, світильником, - не доведеться витрачати нечувані суми і купувати його в спеціалізованому магазині. Зробити лофт бра можна з арматури власними руками. 

  1. Визначтеся з формою планованого світильника - чудовий вигляд мають різні багатогранники, наприклад ікосаедр. Знайти найрізноманітніші креслення цих багатогранників можна в інтернеті - вони бувають симетричними або асиметричними, тож ідей для реалізації ви отримаєте безліч. 
  2. Підготуйте зварювання та обрізки прута необхідних розмірів.
  3. Зваріть конструкцію, не приварюючи нижню частину. 
  4. Прикріпіть патрон. 
  5. Ексклюзивний лофт світильник готовий до експлуатації.
  6. Конструкція такого плафона досить важка, тому рекомендуємо надійно кріпити його до стелі, щоб уникнути травм. 

За цим принципом можна виготовляти не тільки стельові світильники і люстри, а й робити приліжкові бра, торшери і будь-які інші освітлювальні прилади. Якщо буде бажання, покрийте арматуру фарбою.

Кувалда 

Для реалізації цієї ідеї вам знадобитися зварювальний апарат, адже саме таким методом будемо з’єднувати прутки. 

  1. Сталевий прут нарізають шматками до 16 см. Усього знадобитися 10 таких шматочків. 
  2. Кілька шматків варто зробити меншого розміру для зручності встановлення дерев’яної рукоятки. 
  3. Заздалегідь підготувати свинець, наприклад, добути з акумулятора, що вийшов з ладу, або підготувати будь-який свинцевий виріб. 
  4. Свинець плавлять, після чого заливають між скріпленими зварюванням прутами. Він служить обважнювачем виробу. 
  5. Після охолодження, прикріплюють дерев’яну ручку - кувалда з арматури своїми руками готова. 

Топорище 

Багато хто знайомий з тим, що дерев’яне топорище колуна швидко зношується, та й загалом не має високої міцності. Пропонуємо вам зробити топорище для колуна з армованого прута. 

  1. З інструменту знадобитися зварювальний апарат.
  2. Заздалегідь підготуйте відрізки прутків для перемичок і 2 прутки довжиною 45-50 см. Розмір рукоятки може бути будь-яким, тому робіть його на свій розсуд. 
  3. За допомогою двох прутків і зварювання з’єднують арматуру перемичками. 
  4. Для зручності хвата встановлюють дерев’яну пластину на кінчик топорища