Як вибрати інверторний кондиціонер. Поради експертів «Кондиціонери України»

Одна з ключових характеристик, на які слід звертати увагу при виборі кондиціонера, це тип компресора – інверторний або звичайний. Інверторний кондиціонер air-conditioner.ua коштує дорожче, але це той випадок, коли додаткові витрати повністю виправдані. Інверторні кондиціонери не тільки відрізняються від традиційних, але й розрізняються між собою, для правильного вибору кліматичної техніки потрібно розібратися в цих відмінностях.

інверторний кондиціонер

Чим інверторний кондиціонер відрізняється від традиційного

Компресор традиційного типу поперемінно вмикається та вимикається, у включеному стані завжди працює на повну потужність. Електроніка інверторного кондиціонера оцінює, наскільки фактична температура в приміщенні відрізняється від заданої, та відповідно до цього регулює навантаження на компресор. Одразу після включення, коли потрібно істотно змінити температуру, компресор працює на максимальних обертах і споживає максимум потужності. Потім, коли потрібно підтримувати вже досягнуту температуру, інверторний компресор не відключається, а продовжує роботу на малих обертах. Якщо температура відхиляється від заданого значення всього на півградуса, число оборотів трохи зростає, але силовому агрегату не доводиться знову вмикатися на повну потужність.

Таким чином, інверторний кондиціонер https://air-conditioner.ua/uk/invertornye-kondicionery/:

  • споживає менше енергії;
  • дозволяє уникнути помітних коливань температури;
  • працює з монотонним шумом;
  • рідше потребує ремонту компресора, оскільки в режимі постійної роботи на малих обертах силовий агрегат менше зношується, ніж при постійних включеннях-відключеннях.

Є у інверторних моделей ще одна перевага – здатність працювати на обігрів при більш низьких температурах, ніж традиційні кондиціонери.

Нижній поріг температури в режимі обігріву

Якщо ви плануєте використовувати кондиціонер як обігрівач, ця характеристика дуже важлива. Для кожної категорії кондиціонерів існує своя мінімальна температура на вулиці, при якій вони можуть працювати в режимі обігріву:

  • традиційні (неінверторні) – до 5 або 7 градусів морозу;
  • звичайні інверторні – до -15°С;
  • теплові насоси повітря-повітря, які часто розглядають як різновид інверторних кондиціонерів (вони теж здатні охолоджувати повітря, але призначені, в першу чергу, для обігріву) – до -25°С, а окремі серії, розроблені для півночі Європи – до -35°С.

Конструкція компресора і клас енергоефективності

Усі інверторні кондиціонери відносяться до більш високого класу енергоефективності в порівнянні з неінверторними. Розробники та виробники інверторних кондиціонерів впроваджують нові технології для підвищення енергоефективності. Якщо ви хочете купити кондиціонер з найкращим співвідношенням продуктивності за холодом/теплом і споживаної потужності, вибирайте моделі з двоступінчастим компресором. У них компресійна камера розділена на 2 відсіки, і стиснення холодоагенту відбувається в 2 етапи, під різним тиском. За рахунок цього підтримується стабільна температура нагнітання холодоагенту, скорочуються втрати тиску в випарнику, а для стиснення досить меншої потужності. У кондиціонерах з двоступінчастим компресором досягнутий максимальний показник енергоефективності – клас А+++. Вибрати таку техніку можна серед продукції серій Supreme, ICY III, VIP Inverter від COOPER&HUNTER.