Тістечко Шу: походження та особливості приготування

Французька кухня подарувала світу багато оригінальних та вишуканих страв, і серед них цей ніжний десерт. Познайомить із цим винаходом кулінарного мистецтва  кондитерська Київ, а ми розповімо про історію та особливості Шу.

Тістечко Шу

Як капуста стосується тістечка

Рецепт Шу розробив кондитер Жан Авіс наприкінці XVIII сторіччя. З французької «шу» (chou) перекладається як «капуста», але в складі тістечка немає цього овочу. Воно готується з прісного заварного тіста, яке має форму кульки, порожньої всередині. Ця порожнина наповнена ніжним повітряним кремом. Зверху тістечко покривають крихтами пісочного тіста, що утворюють хрустку скоринку.

За однією версією, кондитер просто запозичив назву у кухарів, які готували кульки з картопляного пюре, що на вигляд нагадували брюссельську капусту. За іншою — сам змінив рецепт, додавши замість картоплі борошно. В будь-якому разі назва має сенс, тому що запечені тістечка дійсно схожі на згаданий овоч.

Різновиди тістечок Шу

Заварне тісто готують за одним рецептом: борошно заливають окропом та настоюють деякий час. Після остигання додають сирі яйця та ретельно вимішують. Завдяки такому способу приготування клейковина стає щільною, тому всередині утворюються порожнини.

Різноманітний смак та вигляд тістечкам Шу надає начинка. В класичному рецепті це заварний крем. Але за роки існування десерту кондитери багато експериментували з різними наповнювачами. Найбільш поширені такі креми:

  • шоколадний;
  • мигдальний;
  • лимонний;
  • малиновий;
  • карамельний.

Також як прикраси та смакові додатки використовують шматочки фруктів, ягоди, горіхи, листочки м’яти, прянощі. Вони додають десерту особливих смаків та привабливого зовнішнього вигляду.

Тістечко Шу

Чим відрізняються тістечка Шу від еклерів та профітролей

Здається, за складом десерт нічим не відрізняється від іншої випічки із заварного тіста, але це не так. Перша відмінність — це хрустка скоринка, яка притаманна лише Шу. Її роблять з крамбла — пісочного тіста, з якого утворюють крихти.

Друга відмінність у способі наповнення тістечок кремом. Для цього у Шу зрізають верхню частину, а після введення у порожнину крему повертають її на місце. В профітролях та еклерах наповнювач вводять шприцом безпосередньо в середину, не порушуючи цілісність тіста.

За бажанням вишуканий французький десерт можна приготувати самостійно. Однак варто спробувати його у виконанні досвідчених кондитерів, щоб познайомитися зі справжнім смаком та правильною консистенцією.