Артем Савичев: На місці пустиря ми облаштовуємо фітнес-парк

Згідно з даними Головного управління статистики у м. Києві, за народжуваністю Дарницький район посідає друге місце серед 10 районів столиці. Населення росте, але, тим часом, дарничанам не вистачає зелених зон для відпочинку на свіжому повітрі.

Проект «Фітнес-парк «Озеро Лебедине» (один із переможців першого Громадського бюджету) покликаний вирішити не тільки цю проблему, а й зберегти прибережну територію озера від забудови.

Про те, як пройти шлях від ідеї до реалізації громадського проекту, ми обговорили з авторами ініціативи – Артемом Савичевим, членом Громадської ради при Дарницькій РДА, та Ларисою Дегтярьовою, депутатом Київради.

Чия була ідея облаштувати фітнес-парк «Озеро Лебедине» в мікрорайоні № 6-А жилого масиву Позняки? Що стало поштовхом?

Л.Д.: Поштовхом стало звернення мешканців прилеглих будинків. Люди до мене прийшли на прийом і сказали: «Ларисо Вікторівно,хочеться привести до ладу цю територію, адже поруч знаходяться два дитячих садочки та наші будинки». До того ж, мешканців непокоїло, що біля озера жили роми та безхатченки, які там собі і їсти готували, і обігрівалися під час холодів. Тоді у мене і виникла ідея – створити на цій земельній ділянці парк, а працівники приймальні запропонували: «А давайте не просто парк, а фітнес-парк. Залучимо молодь, популяризуватимемо здоровий спосіб життя». Мені сподобалась ця ідея. Я ініціювала проект рішення, а мої працівники подали громадський проект у 2016 році. Ми отримали перемогу, і те, що ми зараз бачимо на першій вхідній групі, якраз реалізували завдяки ГБ.

вхідна група

Під час першого ГБ ваш проект підтримали 820 людей. Які засоби просування ви використовували, щоб отримати таку кількість голосів?

Л.Д.: По-перше, в просуванні проекту допомагали люди, які звернулися до нас. Організовували невеличкі мітинги, робочі зустрічі в дворах, залучали своїх знайомих. По-друге, навесні 2017 року ми влаштували грандіозну толоку: прибрали територію та вивезли два трактори бруду.

А.С.: Ми зіштовхнулись з проблемою, що перший ГБ був не дуже популярний. Про нього мало хто знав, тому всіма можливими методами просували і свій проект, і сам ГБ. Розповідали про нього під час зустрічей з людьми, агітували родичів, знайомих, просто небайдужих мешканців. Розказували, що таке ГБ, як це допоможе в реалізації ініціативи. Деякі сумнівалися, але коли люди побачили перші результати реалізації проекту, то почали вірити в ГБ і більш охоче голосувати. Наприклад, наш проект «Безкоштовна медична діагностика для киян», поданий під час другого ГБ, отримав вже 3 248 голосів.

Що вдалося зробити за 958 тисяч, які були отримані під час першого ГБ?

Л.Д.: У фітнес-парку встановили лавочки, дитячий майданчик «Фрегат», багатофункціональний комплекс тренажерів, проклали доріжки навколо майданчику, зробили велопарковку, започаткували велодоріжку, висадили дерева та кущі. Також виготовили і встановили ковану вхідну групу.

спортивний майданчикСпортивний майданчик

Що було найскладнішим під час реалізації проекту?

Л.Д.: Нічого надскладного, просто реалізація проекту потребує щоденної уваги та контролю. Правда, підрядники пізно взялися за встановлення дитячого майданчику. До того ж, виготовлення конструкції зайняло два місяці, тому, «Фрегат» встановили аж в листопаді.

дитячий майданчикДитячий майданчик «Фрегат»

А як ви, до речі, впорались із нашестям ромів та безхатченків, які населяли цю територію?

А.С.: Коли ми розчистили територію від будівельного і побутового сміття, зруйнували їхні «будиночки» з картону/лахміття, прибрали весь цей бруд, безхатченки і роми самі покинули цю територію. Сенс їм тут залишатись, якщо вони  всіх на виду? Останнього безхатченка тут бачили в грудні минулого року: він надумав тут погрітися, перепалюючи дроти. Звісно, викликали поліцію, щоб він не натворив шкоди.

Л.Д.: Тому, зараз ми ініціюємо продовження побудови парку, щоб зберегти те, що вже є. Я поспілкувалася з міським головою, йому подобається ця ідея. В цьому році маємо закінчити  процес відведення земельної ділянки фітнес-парку. Після цього можна буде втілювати в життя проект, який зараз розробляє «Київзеленбуд».

А.С.: Але ми вже про себе заявили. І ГБ нам дуже в цьому допоміг.

сміттяТак виглядала територія парку до проведення робіт. Фото: Артем Савичев

Ваш проект реалізовує КП УЗН Дарницького району. Як ви контролюєте їхню роботу? Як вони звітують вам?

Л.Д.: Приходимо, дзвонимо, кажемо: «Чого це ви зробили такі лавочки? – Ну, бо в нас так в проекті. – А чого такою фарбою? – Бо в нас так закладено. – А нам так не подобається. – То що нам робити? – Перефарбовувати». Бере КП УЗН і перефарбовує це. Хочу сказати, що КП УЗН відповідально до цього ставиться. Вони ж не можуть за всім слідкувати, адже роботи виконують підрядники, які виграли тендер. Ми просто допомагаємо їм це робити. Спільно робимо гарну справу.

А.С.: Вони почали розчищати захаращені зони, а раніше ж до озера навіть дійти не можна було. Я живу в сусідньому будинку і бачу, який пішов наплив людей після потепління.

Л.Д.: Люди відкрили для себе нове місце відпочинку. Я вважаю, що для міста-мільйонника це – знахідка, адже де тут в «кам’яному гетто» знайти зелену зону. КП УЗН перейнявся цією ідеєю, все робить, що потрібно. У мене немає до них претензій.

А.С.: Вони розуміють, що в такому густонаселеному районі, як Дарницький, низький показник зелених зон відпочинку на одного мешканця. Ділянка навколо озера була пустирем, а тепер тут облаштовують парк. До озера дотичні і Осокорки, і Харківський масив, і Позняки-1, і Позняки-2. Тим більше, парк «Позняки», який знаходиться поруч, має маленьку площу (9,39 га – прим. автора) і не справляється з великим потоком відвідувачів. Якщо ми побудуємо фітнес-парк з зонами відпочинку для всіх категорій населення, то вони зможуть відпочивати в затишних місцях біля своїх будинків.

Л.Д.: У Дарницькому районі є гарний парк «Партизанська Слава», але це ж треба сісти ж на трамвайчик, доїхати до потрібної зупинки та ще й пройти певну відстань пішки. А наш фітнес-парк розташований практично біля станції метро. Якщо вийде все реалізувати, то це буде гарне місце відпочинку.

паркТак виглядає парк зараз (квітень 2018-го)

А які взагалі роботи заплановано проводити в парку найближчим часом?

Л.Д.: 21 квітня ми влаштуємо толоку, в якій візьмуть участь місцеві мешканці, КП УЗН, яке відповідає за територію, і КП «Плесо», яке доглядає за водоймою. Ще від себе хочу встановити чотири грифельні дошки, щоб діти могли малювати.

А.С.: Основний меседж толоки в тому, що коли люди роблять щось самі, вони більше цінують те, що мають.

Л.Д.: Після толоки ми з людьми обговоримо той проект, який склав для нас КП УЗН. Можливо, мешканці внесуть свої корективи.

А.С.: Ми ж не самі це все придумуємо. До нас телефонують: «А ви передбачили дитячі інклюзивні майданчики? А майданчик для вигулу собак»? Всі побажання ми занотовуємо, передаємо в КП УЗН.

Л.Д.: А ще ми придумали, що хочемо бачити на озері сучасний кінотеатр на воді – «3D Фонтан». Таким чином, відвідувачі зможуть дивитися художні фільми.

А.С.: Ще можна було б показувати виховні, соціальні ролики для дітей

А чи очищувальні роботи на озері проводяться?

Л.Д.: Так, минулого року КП «Плесо» очистило озеро. 

В одному із повідомлень Ви, Ларисо, вказали, що фітнес-парк потрібен, щоб захистити озеро Лебедине від забудови. Однак є люди, які скептично ставляться до проекту. Один із коментарів таких скептиків: «Фітнес-парк підвищить ринкову вартість житлового комплексу на вул. Ревуцького, 40. І все це, до речі, робиться за бюджетні гроші». Чому в людей виникають такі думки?

Л.Д.: Ми взяли кадастрову справу і подивилися, які межі земельних ділянок знаходяться навколо озера. Зона, в якій зараз будується ЖК «Лебединий», взагалі не входить до парку «Озеро Лебедине». Ця земля вже давно була виділена, і ми там не мали ніякого впливу.

А.С.: Але, ініціювавши створення фітнес-парку, ми запобігли тому, щоб жилий комплекс не розростався за рахунок забудови прибережної зони.

Чи співпрацювали з громадськими організаціями?

А.С.: В «Дарницькій Громадській Варті» казали: «Якщо потрібна допомога, то звертайтесь до нас». Однак я не знаю ГО, які б опікувались озером до нас. Їм це не цікаво. Цікаво щось прийти і знайти. А от коли підрядники КП УЗН розпочали роботи (вирівнювали площини під дитячий і спортивний майданчики), то відразу  представники якоїсь організації сфотографували і виклали у Фейсбук зі словами: «От тут уже паркову будуть робити». Критиків вистачає. А таких, щоб допомогли і порадили, як краще, –  немає.

 

Інтерв’ю провела та підготувала Вікторія Теравська

 
Понравилась статья? Поделитесь с друзьями